ΤΡΟΦΙΜΑ και SARS–CoV-2

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού. Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού, δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων.

 

Η επιχείρηση τηρεί όλα τα παρακάτω μέτρα που συστήνει ο ΕΟΔΥ ως καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων όπως:

– Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία τροφίμων

– Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων

– Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή των τροφίμων

– Κάλυψη του στόματος και της μύτης από το προσωπικό, με πανάκι ή με το μανίκι όταν βήχει ή φταρνίζεται και επιμελές πλύσιμο των χεριών αμέσως μετά.

– Καθαρισμός και απολύμανση των εργαλείων, σκευών και επιφανειών κοπής πριν και μετά τη χρήση.

– Χρήση διαφορετικών μαχαιριών, σκευών και επιφανειών κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα

– Διαχωρισμός των ωμών από μαγειρεμένα τρόφιμα για αποφυγή της διάδοσης μικροβίων σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

– Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά των ευαλλοίωτων προϊόντων, ιδιαίτερα το κρέας

– Σχολαστικό πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών πριν τη χρήση τους

– Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά).